Ik ben

Ik ben.

Ga er eens gemakkelijk voor zitten en denk in alle rust na over de vraag 'Waarvan kan ik met absolute zekerheid zeggen dat het waar is?'. Over een tijdje kom je met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid op:

Ik Ben.

Van dat waar je werkelijk niet meer omheen kunt ervaar je een 'weten'. Al het andere blijft steken op kennis. Die andere zekerheden zijn dat in de werkelijkheid ook helemaal niet, ze behoren tot de categorie van de conceptuele wereld, de wereld van de gedachten de concepten, je kunt er geen vastigheid aan ontlenen, vandaag is het zo en morgen is het alweer iets anders, het is veranderlijke inhoud of kennis.

Waar kunnen we verder nog zeker van zijn?

Van niets, verder weten we namelijk helemaal niets. Het belang van Ik ben is niet zozeer dat het een feit is, maar dat dat het enige feit is. Ik ben is het enige dat iemand ooit ge'weten' heeft of ooit zal 'weten'. Al het andere – alle religie, filosofie en wetenschap – is niets meer dan een interpretatie van een droom.

Als je vervolgens de 'ik' nog gaat onderzoeken kom je zonder twijfel uit op zijn, er is geen ander feit dan Ik ben oftewel Aanwezigheid.


2010 - 2023 waarheidvinding.nl algemene voorwaarden links