Inleiding in advaita

Inleiding in advaita.

Ramana Ramana Maharshi baseerde als een van de eersten het onderwijs meer op zijn eigen realisatie dan op de traditie van Advaita Vedanta en is daarom het startpunt geworden voor neo-advaita georienteerde leraren, vooral diegenen die zich vestigden in het westen, om helemaal los te gaan van de geschriften, de Veda's oftewel van de Vedanta in de samengestelde betekenis van Advaita Vedanta. In principe kan iedereen die gerealiseerd is en dus bekend met 'wat' hij is anderen onderwijzen in wat ze niet zijn zonder daarbij het pad van Advaita Vedanta als uitgangspunt nodig te hebben. Al zijn er basisvereisten voor iedereen die er aan begint waarbij de belangrijkste is dat je ten koste van alles, ongeacht wat je zult verliezen, wilt weten 'wat' je bent, dat in zijn premature vorm nog in de betekenis van 'wie' je bent. Het onderzoeken zal zich gaan verplaatsen van de 'wie' naar de 'wat' je bent en is dat niet het geval dan ben je simpelweg met persoonsverbetering, je welbevinden in de wereld, bezig en niet met Advaita.

Diepgaand onderzoek naar het bestaan van 'ik' zoals ik dat denk te kennen.

Dat sommigen naar Ramana verwijzen en een foto van hem aan de muur hebben hangen wil niet zeggen dat wat ze verkondigen hetzelfde is. Niet zelden wordt Ramana aangehaald om iemands woord kracht bij te zetten terwijl Ramana een enkeling op zijn punt van ontwikkeling iets aan het bijbrengen was dat helemaal niet als generaal uitgangspunt kan worden genomen. Tegen een ander kon hij met dezelfde stelligheid op een ander tijdstip precies het tegenovergestelde beweren. Dus het elkaar om de oren slaan op een forum met door hem of andere bekende leraren gebezigde kreten is dus volstrekt zinloos omdat de context waarin iets gezegd is ontbreekt. Ook kom je op het forum in aanraking met neo-advaitistische beweringen zoals 'je hoeft niks te doen je bent het al', hun verschijnen op dit forum verzet mij altijd in een vreemde gewaarwording vanwege de vraag wat ze hier dan komen zoeken of denken te vinden. Velen willen kennelijk graag de betweter uithangen of hun investeringen gedaan in het bezoeken van leraren in de neo-advaita te gelde maken in het hebben van overwicht.

Neo advaita heeft niks meer van doen met het oorspronkelijke Advaita Vedanta.

Dat te gelde maken brengt ons als vanzelf bij het ego, de meeste neo-advaitisten zijn te herkennen aan hun egokenmerken, zoals naamsbekendheid willen en graag aan de weg timmeren door boeken te schrijven en lezingen, in spirituele kringen satsang genaamd, te geven. Echter wanneer je werkelijk weet 'wat' je bent laten egokenmerken na een stempel te drukken op je verschijningsvorm en ben je dienstbaarheid aan het geheel. Er staat niet 'ben je dienstbaar geworden aan het geheel' want als je uiteindelijk weet wat je bent is er weinig of geen 'ik-beleving'. Lees daarom zorgvuldig want de omschrijvingen die worden gedaan luisteren nogal nauwkeurig, terwijl doorgaans de eigen interpretaties je helemaal van het pad afbrengen. Het forum heet waarheidvinding want een consequent onderzoeken naar wat er nou feitelijk van al je aannames werkelijk waar is brengt je zeer dicht bij datgene 'wat' je bent, dat is ontdaan van wat je niet bent.

Bewustwording is second best als realisatie niet je doel is.

Het is een goed teken dat je het allemaal al wel gezien hebt, dat je merkt dat je je niet kunt terugvinden in de wereld, dat je eindelijk wel eens af wilt van de golf van wedergeboorten, je je karma spuugzat bent. In India doet het verhaal de ronde dat als je je gerealiseerd hebt (en dat niet in de betekenis van 'geworden') je niet meer terug hoeft. Maar sommigen gaan gewoon liever nog een aantal ronden in deze draaimolen. Dus het besluit om gedegen zelfonderzoek te doen heeft een motivatie nodig omdat het geen simpel onderzoek is en je gaandeweg nogal wat verleidingen tegenkomt waardoor je weer blijft 'hangen' in je voornemen koste wat het kost te willen weten 'wat' je bent. Is realisatie niet je doel dan is het voor de lediging van het leed in de wereld altijd welkom om bewust te worden van je gedragingen in die wereld, want ongemerkt richt je daarin nogal snel onheil aan. Bewustwording is second best en draagt zijn steentje bij aan het leefbaar worden voor de wereld, niet alleen voor jou zelf maar voor iedereen.

De leer is op zichzelf vrij simpel, het is de houding wat het succes bepaald.

De leer is vrij simpel, het heet te zijn 'ik ben' (onderzoek dat) oftewel dat wat je bent is het ontdaan zijn van alle verschijnselen en om die verschijnselen te ontrafelen is er de slogan 'niet dit, niet dat'. Alles wat je tegenkomt is dus tot zijn kern van betekenisloosheid te herleiden. Je bent dus een heel eind van huis wanneer al je aannames nog waar voor je zijn en je daarnaast bereid bent om nieuwe aannames gretig te omarmen. Overtuigingen kosten je al veel tijd ze te ontmantelen, aanwas van nieuwe brengen je in een onmogelijkheid effectief bezig te kunnen zijn het oude te onderzoeken. Dat het proces ingewikkeld lijkt is alleen maar vanwege de weerstand die je zelf oproept. Een veel gehoorde weerstand is als zou je door gedegen zelfonderzoek terecht komen in nihilisme. Gerealiseerd wordt in de geest vertaald naar terecht gekomen in betekenisloosheid, in fatalisme, en omdat je al zolang en zoveel geïnvesteerd hebt in het betekenisvol laten zijn van je leven, waag je je niet aan zo'n avontuur iets daarvan los te laten.

De reis gaat over berg en dalen, over onverwachte verschijnselen en diepe leegte.

Echter je fundamenten staan op valse aangeleerde aannames dus klopt het gehele daarop staande bouwwerk niet. Gedegen zelfonderzoek werpt datgene wat niet van jou is van je af en dat wat er overblijft is weliswaar 'niets', de grote vrees verwekkende leegte, maar tevens een mogelijkheid om als een Fenix uit de as te herrijzen met voor het eerst de mogelijkheid de intrinsieke betekenis van je aanwezigheid hier te ervaren en daarnaar onbelast van egomotieven en conventies te handelen. Al is dat wellicht minder glamorous als voorgesteld maar het is wel het meest authentieke van al hetgeen je ooit dacht te kunnen zijn en het brengt vreugde en vrede aan in de wereld vanwege het ten volle beseffen dat we elkaar zijn in Bewustzijn.


2010 - 2023 waarheidvinding.nl algemene voorwaarden links