Waarheidvinding  

Ga terug   Waarheidvinding > Gedegen zelfonderzoek > Beginnend zelfonderzoek

Beginnend zelfonderzoek Wil ik weten 'wat' ik ben, of verblijven in 'wie' ik ben.

 
 
Discussietools Zoek in deze discussie Weergave
Oud 22 August 2021, 15:24   #1
Renoir
Forumbaas
 
Renoir's schermafbeelding
 
Geregistreerd: 28 March 2010
Berichten: 111
Standaard Weten wanneer je jezelf overschat *

Eerst even het artikel spiritueel narcisme lezen.

Hier staat een stukje over de subjectief beleefde waarheid van de schrijver op de claim dat yoga en meditatie er voor zouden zorgen dat het 'zelf' uit het beeld zou verdwijnen. Of dat het geval is daarover wordt in dit stukje geen uitsluitsel verkregen maar wel iets geconcludeerd. Namelijk dat bij de groep die les in yoga en/ of meditatie hadden ondergaan, de leerlingen dachten dat ze beter waren in yogahoudingen of ademhalingsoefeningen dan anderen en de conclusie is dan ook dat (ook hier) we onszelf overschatten. Zelfoverschatting is hier een kenmerk van aanwezigheid van zelf.

Ik vind dat helemaal niet gezegd dat er sprake is van zelfoverschatting wanneer zo'n vraag naar intensief praktiseren met ja wordt beantwoord. We moeten dus wel duidelijk hebben wat overschatting is. Ik vind het bijvoorbeeld van realiteit getuigen te denken dat je daarin beter bent. Het is voor mij de vraag of hier zelf/ego bij is betrokken want daaraan relateer ik zelfoverschatting.

Wat hier vooral duidelijk wordt is dat zolang niet duidelijk is of een zelf of ego bij dat statement betrokken is we niet anders kunnen doen dan de verkeerde conclusies trekken.

Daarbij is het handig te beseffen dat zo'n vraag alleen voor zoekenden van belang is, want bij wie moet je met je vragen dienaangaande te rade gaan. Dat zal toch niet iemand zijn waarvan je vrij snel kunt aannemen dat deze zichzelf schromelijk overschat. Terwijl je niet in staat kunt worden geacht die afweging te maken indien je zelf behept bent met een ego/zelf (ego ziet ego).
__________________
Ordnung muss sein
Renoir is offline  
 

Discussietools Zoek in deze discussie
Zoek in deze discussie:

Geavanceerd zoeken
Weergave

Colofon
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie


Alle tijden zijn in GMT (+ 1:00 uur), het is in deze tijdzone nu 08:22.


Forumsoftware: vBulletin®, versie 3.8.15 by Renoir
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.